voor inwoners, met gemeenten

Reactie Landelijk Netwerk Veilig Thuis IGJ Rapport

Publicatiedatum: 3 oktober 2024

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft in haar rapport een aantal bevindingen geconstateerd over onder andere de wachttijden bij Veilig Thuis. Het onderzoek constateert dat er nog steeds te lange wachttijden zijn bij Veilig Thuis. Het is bij ons bekend dat het merendeel van de Veilig Thuis- organisaties te maken heeft met wachttijden. Wij ervaren deze onwenselijke situatie dagelijks, zowel in contact met gezinnen als met melders. Het Landelijk Netwerk Veilig Thuis deelt de zorgen over de impact van wachttijden op de veiligheid van gezinnen en huishoudens. We nemen de bevindingen van de Inspectie dan ook zeer serieus. Het waarborgen van de veiligheid van kwetsbare kinderen en volwassenen staat bij ons altijd voorop. In situaties van acute onveiligheid ondernemen we altijd direct actie.

 

Oorzaken

We zien wachttijden oplopen door onder andere een forse toename en complexiteit van meldingen, bezuinigingen, krapte op de arbeidsmarkt en een tekort aan deskundige en beschikbare hulpverlening om de zorg aan over te dragen. Grote problemen waar niet alleen wij, maar meer organisaties in Nederland mee te maken hebben. Dat het anders moet is duidelijk. Veilig Thuis is intensief betrokken bij de landelijke programma’s Hervormingsagenda Jeugd, Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming en bij het Landelijk Netwerk Zorg & Straf.

Verbetermaatregelen

Regionaal zijn er tal van concrete verbeteracties gaande, zoals het versterken van personeelscapaciteit en het verbeteren van interne processen. Maar het is een illusie dat we met regionale verbetermaatregelen het probleem van wachtlijsten gaan oplossen. Er is een vernieuwende aanpak en manier van samenwerken nodig tussen alle betrokken partijen, landelijk en lokaal. Veiligheid in gezinnen is een gezamenlijke taak. Daarom is het van belang dat we met alle uitvoeringspartners én met gemeenten en betrokken ministeries verantwoordelijkheid blijven nemen voor het stoppen en doorbreken van huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis blijft zich onverminderd inzetten voor een veilige thuissituatie voor iedereen. We blijven leren, verbeteren en samenwerken om knelpunten in de keten zo snel mogelijk aan te pak.

U kunt het rapport hier lezen.
Mocht u hierover persvragen hebben dan kunt u contact opnemen met Landelijk Netwerk Veilig Thuis via telefoonnummer 06-43485978 (Maaike Krielaart). Wilt u specifieke regionale informatie dan kunt u contact opnemen met communicatiestrateeg en woordvoerder van de Regio, Marije Mansfeld  06-55014634.

Meer nieuws

Al het nieuws